80'
    Anoniem (penalty)

Onder 19 zaterdag, JO19-2, 3e klasse 13

5 november 2016 12:00

Op zaterdag 5 november 2016 kon Woudenberg in een rechtstreeks duel met koploper Oranje Wit JO19-1 de koppositie overnemen. Dan zou wel gewonnen moeten worden. Geen onmogelijke opgave, maar wel lastig omdat bij Oranje Wit in Elst gespeeld moest worden. Uit voorgaande jaren was al eerder gebleken dat Oranje Wit een moeilijke tegenstander is. Geen verfijnd voetbal, vaak irritatie in het veld. Met die kennis in achterhoofd werd toch wel een beetje angstig naar Elst afgereisd.

Vooraf was de spelers gezegd zich alleen met voetbal bezig te houden, beslissingen van de scheidsrechter te accepteren en door collectief als ploeg op te treden Oranje Wit te verslaan.

Aan die opdracht heeft het team zich heel goed gehouden en uiteindelijk werd Oranje Wit met 8 - 2 verslagen, waarbij Oranje Wit door de scheidsrechter ook verschillende keren op de vingers getikt moest worden, resulterend in twee gele en een rode kaart voor Oranje Wit.

Het gaf nog even wat hoofdbrekens om een team op de been te brengen. Niels nog steeds verplichtingen van zijn werk/stage en Micha door een keelontsteking afwezig. Aanvankelijk wat onduidelijkheid wie vanuit JO19-1 zou kunnen aanschuiven. Maar uiteindelijk lukte het toch allemaal weer wel. Laurens Kok, die ook vorige seizoen een aantal keren zeer verdienstelijk was ingevallen, wilde ook dit keer zijn keepers tenue weer uit de kast halen en onder de lat gaan staan. Christiaan van der Mark maakte vanuit JO19-2 het team compleet, waardoor er met twee wisselspelers gespeeld kon worden. Jeroen bleek gelukkig weer fit te zijn.

Beginopstelling:

Oranje Wit begon sterk en Woudenberg werd fors in de verdediging gedrukt. Maar die verdediging hield goed stand, hoewel er wel mogelijkheden waren voor Oranje Wit om de score te openen. In de 4e minuut had Woudenberg de hulp van de paal nodig om niet op achterstand te komen. Niet veel later moest Laurens in actie komen om een mogelijke treffer te voorkomen. Na 15 minuten deed zich de beste kans tot dan toe voor voor Oranje Wit. Een aanval over links leverde een voorzet op. De bal kwam bij een vrije man die vervolgens via de bovenkant van de lat overschoot. Niet veel later trok Oranje Wit opnieuw ten aanval. Die aanval werd uiteindelijk door goed storend werk van Cas ongedaan gemaakt. In de omschakeling kwam de bal bij Marijn terecht die doorspeelde op Lorenzo. Die ging vervolgens in een kleine ruimte alleen op de keeper af en via de binnenkant van de paal wist hij te scoren; een 0 - 1 voorsprong die op dat moment eigenlijk niet helemaal in lijn was met het spelbeeld. In de 27e minuut wist Oranje Wit weer langszij te komen. Een aanval over rechts leverde ruimte voor een hard schot op, waar Laurens kansloos op was; 1 - 1.

Direct daarna was het echter Woudenberg dat weer op voorsprong kwam. Lorenzo kreeg een mogelijkheid waar de verdediging op ingreep door zijn inzet tot corner te verwerken.  Vanaf rechts nam Christiaan deze corner voor zijn rekening. De bal kwam mooi voor het doel, waar Rick met een fraaie kopbal Woudenberg op voorsprong wist te brengen.

Oranje Wit kreeg het steeds zwaarder en moest geregeld met behoorlijke fysieke maatregelen ingrijpen. De Woudenbergse spelers hielden het hoofd echter koel en met de 2 - 1 voorsprong werd de rust bereikt.

In de rust werd er nadrukkelijk op gewezen om kalm te blijven, zich niet te laten provoceren en al voetballend het spel verder naar ons toe te trekken. Hoewel een offensief verwacht werd van Oranje Wit, bleef dit uit in het begin van de tweede helft. Sterker, Woudenberg wist de voorsprong direct verder uit te bouwen. Mees werd in het centrum aangespeeld en legde de bal naar links op Marijn. Marijn draaide naar binnen en wist de bal vervolgens tussen keeper en paal het doel in te werken; 1 - 3. Kort daarna opnieuw een mooie aanval van Woudenberg. Kevin werd op rechts aangespeeld, speelde af op Rick W, kreeg de bal vervolgens via een hakje weer terug, waarna Christiaan werd aangespeeld die de bal vervolgens beheerst in de touwen werkte; 1 - 4. Vanaf dat moment nam de irritatie bij Oranje Wit alleen maar toe. Dat resulteerde in de 52e en 55e minuut in gele kaarten en tijdstraffen, waardoor Woudenberg een duidelijk veldoverwicht kreeg. De scheidsrechter greep steeds goed in en begon ook duidelijk zijn geduld te verliezen met de speelwijze van Oranje Wit. Toch wist Oranje Wit in deze fase nog een tegendoelpunt te maken. In de 71e minuut kreeg Oranje Wit op de rand van de 16 meter, tegen de achterlijn aan een vrije trap. De bal werd hoog bij de tweede paal gebracht, waarvandaan vervolgens met een kopbal de bal het doel werd ingetikt; 2 - 4.

Direct daarna volgde weer een Woudenbergse aanval over rechts. De bal kwam bij Marijn die de bal voortrok. Daar stond Rick W klaar om de bal scherp in te schieten; 2 - 5. Kort daarop moest een speler van Oranje Wit wegens natrappen met rood van het veld af. Even later leek Oranje Wit toch weer dichterbij te komen. Daan verslikte zich in een bal, maar deze werd vervolgens door de rechtsbuiten van Oranje Wit voor het doel langs geschoten zonder verder gevaar op te leveren.

Kort daarop een mooie aanval via Christiaan. Hij kon - omdat er inmiddels meer ruimte was ontstaan op het middenveld - de bal ver opbrengen en vervolgens afspelen op Kevin in het strafschopgebied. Kevin draaide naar binnen en werd vervolgens onderuit gehaald. Een strafschop. Marijn plaatste de bal hard en laag in de linkerhoek, langs de keeper; 2 - 6. Voor Woudenberg werd het toen steeds makkelijker, met als voornaamste taak om zich niet door de tegenstander gek te laten maken. Dat lukte uitstekend. Thijs zag eerst nog een schot net over gaan, vervolgens nog een mogelijkheid via een combinatie tussen Kevin en Lorenzo die wegens buitenspel geen vervolg had. Direct daarna nog een grote mogelijkheid voor Oranje Wit, maar Laurens zat er opnieuw goed bij met een scherpe reactie.

Tegen het einde van de wedstrijd kwam de bal bij Lorenzo die vervolgens ondanks stevig hinderen de bal nog bij Kevin wist af te leveren. Deze omspeelde een aantal verdedigers en schoof vervolgens de bal het doel in; 2 - 7.

Twee minuten later opnieuw een Woudenbergse aanval. Marijn werd in het strafschopgebied aangespeeld en onderuit gehaald. Dit keer ging Christiaan bij de 11 meter staan en opnieuw verdween de bal in de linkerhoek in het doel. Daarmee werd de eindstand op 2 - 8 bepaald.

Een hele mooie overwinning voor JO19-2 dat hierdoor de eerste plaats van Oranje Wit heeft overgenomen. Het verschil tussen beide ploegen is nu 1 punt, waarbij Oranje Wit een wedstrijd meer heeft gespeeld.

Op 12 november moet Woudenberg uit tegen Delta Sports JO19-3, een lastige tegenstander die ook hoog op de ranglijst staat. De week daarop wacht het eveneens hoog staande Jonathan JO19-2. Al met al een maand waarin Woudenberg stevig aan de bak zal moeten en zal moeten laten zien dat het deze koppositie ook waardig is.