Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

  Koen ten Vregelaar volgend seizoen coach van JO19-1

  18 januari 2017 22:00

  Jeroen Koudijs

  Na dit voetbaljaargang nemen coaches Nico Bakkernes en Willem Jan de Groot afscheid bij het team van JO19-1. Koen ten Vregelaar zal volgend seizoen de honneurs gaan waarnemen.

  Momenteel staat Ten Vregelaar samen met Daan Banning voor de groep bij JO15-1 en zal zich naast de coaching bij dit team het komende halfjaar ook gaan verdiepen in zijn nieuwe uitdaging.

  Vanaf de start van dit seizoen heeft Koen het team JO15-1 onder zijn hoede en heeft daardoor het afgelopen halfjaar v.v. Woudenberg leren kennen. ’Ik ben 28 jaar oud. Afkomstig uit Wageningen en maatschappelijk werkzaam als inkoopmedewerker bij een bedrijf in Leusden’, stelt Koen ten Vregelaar zichzelf voor.

  ’Als voetballer zelf als 5-jarig jochie begonnen bij SKV in Wageningen. Daar de hele jeugd doorlopen en op mijn zeventiende er achter gekomen dat training geven ook hartstikke leuk is. Met de F7 begonnen en verder meerdere teams binnen de vereniging getraind’, vertelt Koen over zijn vorige club SKV, Sport Kweekt Vriendschap, uit Wageningen.

  ’Vervolgens uit ambitie een stap gemaakt naar SML (Sport Maakt Lenig, red.) in Arnhem. Een jaar de JO15 in de Tweede Divisie getraind. Daarna terug gegaan naar SKV Wageningen. De afgelopen jaren met veel plezier de JO19 gedaan’, blikt Koen terug op deze periode.

  Koen doorliep in de jeugd als voetballer de selectieteams bij SKV. Naast het spelen werd er op zijn zeventiende een switch gemaakt naar het geven van trainingen. ’Toen ben ik begonnen als trainer. Het klinkt misschien heel gek: de mensen zeggen dat zelf voetballen het leukste is. Door trainingen te geven haal ik daar echter meer plezier uit’, vertelt Koen die, als het hem uit komt, nog wel eens een wedstrijd mee speelt als laatste man bij het achtste elftal van SKV Wageningen.



  Koen liep tien jaar rond als trainer bij SKV Wageningen en was toe aan een nieuwe stap. Hierdoor was er een zoektocht naar een nieuwe club wat gunstig zou liggen tussen zijn werk in Leusden en zijn woonplaats Wageningen. ’Hierdoor een beetje rond gekeken en kwam ik Woudenberg tegen. Ik ben hier op bezoek geweest en heb ik een positief gesprek gehad met Dennis de Vries en Rimmert van Luyn’, laat Koen weten.

  En vervolgt: ’Hier heb ik de kans gekregen om mijn ding te doen, maar ook waar de faciliteiten goed op orde zijn. De club bestaat uit veel vrijwilligers. De mensen willen elkaar heel graag helpen. Dat werd in het gesprek al aangegeven en zo heb ik dat ook ervaren’, bericht Koen.

  Dit seizoen heeft Koen samen met Daan Banning de leiding bij JO15-1. ’Een onwijs voordeel is niet alleen met Daan, maar ook met teammanagers Arnoud Korrel en Arie de Vries, om met drie personen te werken die de vereniging kennen. Die weten welke paden er bewandeld worden’, stemt Koen tot tevredenheid om de voetbalvereniging te leren kennen.

  ’Daarnaast is Daan zelf een goede voetballer, die op detaillistisch niveau, de manier van draaien en aannemen, uitgangshoudingen bezig kan zijn en heel praktisch uitvoerbaar kan maken. Terwijl mijn focus meer ligt op de teamorganisatie. Zeker omdat ik de laatste jaren gewend was om de oudere jeugd te trainen. Wat een stukje meer teamtactisch, teamorganisatie en teamtaken met zich mee brengt. Dat maakt de wisselwerking tussen Daan en mij heel mooi’, stelt Koen.

  Momenteel staat JO15-1 op de zevende plek in de eerste klasse. Met vijftien punten (drie keer winst, zes gelijk en vier nederlagen) gaat het team aan de tweede seizoenshelft beginnen. ’De jongens willen heel graag leren en zijn super fanatiek’, laat Koen allereerst weten. ’De uitslagen vind ik niet zo belangrijk. Veel potjes gelijk gespeeld, die we naar mijn idee hadden kunnen winnen. Dus we hadden wat hoger kunnen staan.’

  Het was in de beginfase natuurlijk nog even aan elkaar wennen. ’In het begin heb ik wat veranderingen doorgevoerd en overgebracht aan de jongens. We hebben een lastigere tweede deel van deze eerste seizoenshelft gehad. Voetballend als groep hebben we stappen gemaakt. Dat kunnen we doorbouwen naar de rest van het seizoen. Voor mijn gevoel staat er een stabiele basis en kunnen we de tweede helft van het seizoen lekker spelen en de punten gaan pakken’, is Koen ambitieus.

  Teamfoto JO15-1 met coaches Daan Banning (links) en Koen ten Vregelaar

  Koen maakt met JO15-1 het seizoen af en kan zich al vast voorbereiden op zijn komende functie als coach van JO19-1. ’Ik heb de afgelopen jaren alleen maar teams van JO17 en JO19 gedaan. Voor mij heel fijn om met jongens te werken waarbij je nog meer interactie kunt hebben met de groep’, zegt Koen die zin heeft in deze uitdaging.

  ’In een gesprek met Dennis de Vries en Alfred Borgen liet men weten dat Nico Bakkernes en Willem Jan de Groot na dit seizoen afscheid nemen bij JO19-1 en kwam er een positie vrij. De vraag was of ik dat wilde invullen om dit team te gaan coachen. Ik heb het ontzettend naar mijn zin hier en ik wil graag iets met de oudere jeugd doen’, vervolgt de oefenmeester.

  Het komende halfjaar zal Koen contact hebben met Nico en Willem Jan. Koen: ’Waar mogelijk ga ik wedstrijden van JO17 en JO19 bekijken. Niet alleen van de selectieteams, maar ook die van 2, 3 en 4. Ook belangrijk om een beeld te krijgen van het totale geheel. Ik ben nu trainer van JO15-1, dus de focus ligt nog bij dit team om betere spelers te maken en zo goed mogelijk het seizoen af te sluiten. Niet alleen qua resultaat, maar ook in ontwikkeling van de spelers.’

  Tijdens de winterstop staat JO19-1 op een keurige derde positie in de eerste klasse achter koploper Nieuwland JO19-1 (36 punten) en runner-up Valleivogels JO19-1 (30 punten). Het gat met de lijstaanvoerder is echter tien punten. ’Ik heb met Nico besproken dat ze gaan promoveren. Of dat lukt? Dat zou fantastisch zijn. Met de positie waarin ze nu staan zouden ze de nacompetitie kunnen halen. Het kampioenschap zal lastig worden, maar met een beetje mazzel zit er een periodetitel in’, ziet Koen kans op een mogelijke promotie richting de hoofdklasse.

  Maar voordat de overstap gemaakt gaat worden naar JO19-1, sluit Koen het voetbalseizoen 2016-2017 met een mooi toernooi af: Het Greencrowd Internationale U14 Toernooi. Dit wordt de zevende editie en zal plaatsvinden op vrijdag 26 mei en zaterdag 27 mei. De Woudenbergse talenten van JO15-1 gaan dan de strijd aan tegen leeftijdsgenoten van enkele profclubs, waaronder ADO Den Haag, de toernooiwinnaar in 2016.

  ’Super gaaf’, geeft Koen aan. ’Ik heb vorig jaar één dag kunnen zien. Fantastisch om daar rond te lopen, de sfeer te ervaren en de jongens te zien spelen. Dus voor mij als trainer lijkt me dat ook echt een hoogtepunt om tegen zulke ploegen te mogen spelen en ons daarin te mogen meten.’

  ’Dat we op een leuke manier Woudenberg een visitekaartje kunnen afgeven voor onze jeugdopleiding. Dat we met z’n allen gaan proberen om ons dapper te gaan weren’, sluit de toekomstige trainer van JO19-1 het verhaal af.

  Wedstrijdfoto’s van de competitiewedstrijd tegen SV Baarn JO15-1 (1-1) 





  Delen